Επιλογή καλού παραμυθιού: 10+1 συμβουλές για γονείς!
Η ανάγνωση παραμυθιών είναι μια αγαπημένη δραστηριότητα για μικρούς και μεγάλους. Τα παραμύθια μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη στα παιδιά, όπως την ενίσχυση της γλωσσικής ανάπτυξης, την ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας, τη διδασκαλία σημαντικών αξιών και την προώθηση της αίσθησης ασφάλειας και χαλάρωσης. Πόσο εύκολη υπόθεση είναι, ωστόσο, η κατάλληλη επιλογή παραμυθιών για τα μικρά σας;
Όταν επιλέγουμε παραμύθια για παιδιά, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ορισμένους παράγοντες, όπως η ηλικία, τα ενδιαφέροντα και το επίπεδο ανάγνωσης του παιδιού. Για να βάλουμε το λιθαράκι μας σε αλλη μία δύσκολη “αποστολή” των γονέων, ακολουθούν 10+1 συμβουλές για να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τα κατάλληλα παραμύθια για τα μικρά σας:
Παραμυθο-συμβουλή 1: Λάβετε υπόψη την ηλικία του παιδιού
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Η ηλικία του παιδιού είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή παραμυθιών για τα παιδιά σας. Τα παιδιά αναπτύσσουν τις δεξιότητες ανάγνωσης, κατανόησης και έκφρασης της γλώσσας τους με διαφορετικούς ρυθμούς, επομένως είναι σημαντικό να επιλέξετε παραμύθια που είναι κατάλληλα για την ηλικία τους.
Πιο συγκεκριμένα:
- Για βρέφη (0-1 ετών), προτιμήστε πάνινα παραμύθια ή παραμύθια με ήχους για να κεντρίσετε το ενδιαφέρον του μωρού σας.
- Για παιδιά προσχολικής ηλικίας (2-5 ετών), τα παραμύθια πρέπει να είναι σύντομα και απλά, με έντονη εικονογράφηση. Οι ιστορίες πρέπει να είναι ενδιαφέρουσες και να έχουν επαναλαμβανόμενες φράσεις και ρυθμούς. Τα παραμύθια για παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία τους, να μάθουν νέες λέξεις και να προετοιμαστούν για την ανάγνωση.
- Για παιδιά σχολικής ηλικίας (6-12 ετών), τα παραμύθια μπορούν να είναι πιο σύνθετα, με πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες και χαρακτήρες. Οι ιστορίες μπορούν να έχουν θετικά μηνύματα και ηθικά διδάγματα. Τα παραμύθια για παιδιά σχολικής ηλικίας μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τη γλωσσική τους ανάπτυξη, να μάθουν για τον κόσμο γύρω τους και να αναπτύξουν θετικές αξίες.
Ενδιαφέρουσες μελέτες που υποστηρίζουν τη συμβουλή αυτή:
- Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Child Development” το 2018 διαπίστωσε ότι τα παιδιά που ακούν παραμύθια από νεαρή ηλικία έχουν καλύτερη γλωσσική ανάπτυξη από τα παιδιά που δεν ακούνε παραμύθια.
- Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Early Childhood Research Quarterly” το 2016 διαπίστωσε ότι τα παιδιά που ακούν παραμύθια με θετικά μηνύματα έχουν πιο θετική αυτοεκτίμηση από τα παιδιά που ακούν παραμύθια με αρνητικά μηνύματα.
Παραμυθο-συμβουλή 2: Λάβετε υπόψη τα ενδιαφέροντα του παιδιού
Εκτός από την ηλικία, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη και τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας κατά την επιλογή παραμυθιών. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να απολαύσουν μια ιστορία που σχετίζεται με τα πράγματα που τους αρέσουν.
Για παράδειγμα, αν το παιδί σας ενδιαφέρεται για τα ζώα, μπορείτε να επιλέξετε παραμύθια με πρωταγωνιστές ζώα, όπως “Η Κοκκινοσκουφίτσα”, “Ο Πινόκιο” ή “Ο Τριγωνοψαρούλης”. Αν το παιδί σας ενδιαφέρεται για τα φανταστικά πλάσματα, μπορείτε να επιλέξετε παραμύθια με πρωταγωνιστές νεράιδες, δράκους ή μάγισσες, όπως είναι το “Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι”, το “Ο μικρός δράκος Καρύδας”.
Ενδιαφέρουσες μελέτες που υποστηρίζουν τη συμβουλή αυτή:
- Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Journal of Educational Psychology” το 2017 διαπίστωσε ότι τα παιδιά που ακούν παραμύθια που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά τους έχουν καλύτερη κατανόηση της ιστορίας και πιο θετικά συναισθήματα από τα παιδιά που ακούν παραμύθια που δεν σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά τους.
- Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Children’s Literature in Education” το 2018 διαπίστωσε ότι τα παιδιά που ακούν παραμύθια που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν θετικές αξίες και συμπεριφορές.
Συμβουλές για την επιλογή παραμυθιών για παιδιά ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους:
- Ρωτήστε το παιδί σας τι του αρέσει.
- Δείτε τι παιδικά βιβλία διαβάζει ή βλέπει το παιδί σας.
- Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα ενδιαφέροντα των παιδιών μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Επομένως, είναι καλή ιδέα να έχετε μια ποικιλία παραμυθιών στο σπίτι, ώστε να μπορείτε να βρείτε κάτι που θα αρέσει στο παιδί σας, ανεξάρτητα από τα ενδιαφέροντά του.
Παραμυθο-συμβουλή 3: Λάβετε υπόψη το επίπεδο ανάγνωσης και κατανόησης του παιδιού
Η ανάγνωση παραμυθιών είναι μια πολύτιμη δραστηριότητα που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στα παιδιά σε κάθε ηλικία. Επιλέγοντας προσεκτικά τα παραμύθια που θα διαβάσετε στα παιδιά σας, μπορείτε να βοηθήσετε στην ανάπτυξη των γλωσσικών, γνωστικών και κοινωνικο-συναισθηματικών δεξιοτήτων τους.
Πιο συγκεκριμένα:
- Για παιδιά που μόλις μαθαίνουν να διαβάζουν, είναι καλύτερο να επιλέξετε παραμύθια με απλή γλώσσα και σύντομες ιστορίες. Τα παραμύθια αυτά θα βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τις βασικές τους δεξιότητες ανάγνωσης και κατανόησης.
- Για παιδιά που είναι πιο προχωρημένα στην ανάγνωση, μπορείτε να επιλέξετε παραμύθια με πιο σύνθετη γλώσσα και πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες. Τα παραμύθια αυτά θα βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους στην ανάγνωση και κατανόηση πιο σύνθετων ιδεών.
Ενδιαφέρουσες μελέτες που υποστηρίζουν τη συμβουλή αυτή:
- Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Reading Research Quarterly” το 2019 διαπίστωσε ότι τα παιδιά που διαβάζουν παραμύθια με κατάλληλο για την ηλικία τους επίπεδο ανάγνωσης και κατανόησης έχουν καλύτερη κατανόηση της ιστορίας και πιο θετικά συναισθήματα από τα παιδιά που διαβάζουν παραμύθια με μη κατάλληλο για την ηλικία τους επίπεδο ανάγνωσης και κατανόησης.
- Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Journal of Literacy Research” το 2020 διαπίστωσε ότι τα παιδιά που διαβάζουν παραμύθια με κατάλληλο για την ηλικία τους επίπεδο ανάγνωσης και κατανόησης έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν θετικές αξίες και συμπεριφορές.
Παραμυθο-συμβουλή 4: Επιλέξτε παραμύθια με θετικό μήνυμα και ηθικά διδάγματα
Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα των παραμυθιών είναι ότι μπορούν να διδάξουν στα παιδιά πολλά ανεκτίμητα μαθήματα για τη ζωή. Τα θετικά μηνύματα και τα ηθικά διδάγματα των παραμυθιών μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν αξίες, όπως η καλοσύνη, η φιλία, η συμπόνια, η επιμονή, το θάρρος και η αγάπη, θέτοντας τις βάσεις για έναν πολύ ισορροπημένο, καλλιεργημένο και δυνατό χαρακτήρα!
Μερικά παραδείγματα θετικών μηνυμάτων και ηθικών διδαγμάτων που μπορούν να βρεθούν στα παραμύθια:
- Η αξία της καλοσύνης και της αλληλεγγύης.
- Η σημασία της φιλίας και της συνεργασίας.
- Η δύναμη του θάρρους και της αποφασιστικότητας.
- Η αξία της αγάπης και της συγχώρεσης.
Μελέτες που υποστηρίζουν τη συμβουλή αυτή:
- Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Early Childhood Research Quarterly” το 2017 διαπίστωσε ότι τα παιδιά που ακούν παραμύθια με θετικά μηνύματα και ηθικά διδάγματα έχουν πιο θετική αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση από τα παιδιά που ακούν παραμύθια χωρίς θετικά μηνύματα και ηθικά διδάγματα.
- Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Child Development” το 2020 διαπίστωσε ότι τα παιδιά που ακούν παραμύθια με θετικά μηνύματα και ηθικά διδάγματα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν θετικές συμπεριφορές, όπως η συνεργασία και η αλληλεγγύη.
Συμβουλές για την επιλογή παραμυθιών για παιδιά με θετικό μήνυμα και ηθικά διδάγματα:
- Ο τίτλος ενός παραμυθιού τις περισσότερες φορές δίνει στον γονέα πολύ καλή εικόνα για τη θεματολογία του.
- Ρίξτε μία ματιά στο εξώφυλλο ή το οπισθόφυλλο για ειδική σήμανση που τονίζει ποιες αξίες καλλιεργεί.
- Αν δεν γνωρίζετε τον συγγραφέα, ψάξτε άλλους τίτλους βιβλιών του ώστε να μάθετε περισσότερα για το ύφος της γραφής του και τι τον διακρίνει.
- Τέλος, ξεφυλλίστε και διαβάστε τις πρώτες σελίδες μόνοι σας!
Παραμυθο-συμβουλή 5: Διαλέξτε παραμύθια που είναι κατάλληλα για την κουλτούρα και τις αξίες της οικογένειας
Τα παραμύθια αντικατοπτρίζουν τις αξίες και τις πεποιθήσεις της κουλτούρας στην οποία δημιουργήθηκαν, τη χρονική περίοδο συνήθως που γράφτηκαν. Δεν “ταιριάζουν” συνεπώς όλα τα “καλά” παραμύθια στην κουλτούρα και τις αξίες της δικής σας οικογένειας υποχρεωτικά.
Για παράδειγμα, αν η οικογένειά σας είναι θρησκευόμενη, μπορείτε να επιλέξετε παραμύθια που βασίζονται σε θρησκευτικές ιστορίες. Αν πάλι η οικογένειά σας είναι πολυπολιτισμική, μπορείτε να επιλέξετε παραμύθια που προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες. Αν τώρα σας ενδιαφέρει πολύ η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της ισότητας στο μικρό σας, ίσως δώσετε μεγαλύτερη έμφαση σε παραμύθια για συναισθήματα πριν πάτε σε κάτι άλλο. Δεν υπάρχει λάθος και σωστό!
Ενδιαφέρουσες μελέτες που υποστηρίζουν τη συμβουλή αυτή:
- Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Child Development” το 2018 διαπίστωσε ότι τα παιδιά που ακούν παραμύθια που είναι κατάλληλα για την κουλτούρα τους έχουν καλύτερη κατανόηση του εαυτού τους και του κόσμου γύρω τους.
- Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Early Childhood Research Quarterly” το 2020 διαπίστωσε ότι τα παιδιά που ακούν παραμύθια που προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες έχουν μεγαλύτερη ανεκτικότητα και κατανόηση για τους ανθρώπους από άλλες κουλτούρες.
Παραμυθο-συμβουλή 6: Αξιολογήστε την ποιότητα των κειμένων και των εικόνων των βιβλίων
Η ποιότητα των κειμένων και των εικόνων των παραμυθιών μπορεί να επηρεάσει δραστικά την εμπειρία του παιδιού με το παραμύθι. Συνεπώς, είναι σημαντικό να επιλέξετε παραμύθια με καλή ποιότητα κειμένων και πλούσια εικονογράφηση.
Κριτήρια αξιολόγησης των κειμένων των παραμυθιών:
- Η γλώσσα των κειμένων πρέπει να είναι απλή και κατανοητή για το παιδί.
- Τα κείμενα πρέπει να είναι ενδιαφέροντα και να κρατούν το ενδιαφέρον του παιδιού. (Ακόμα και η γραμματοσειρά ενός βιβλίου παίζει ρόλο σε αυτό!)
- Τα κείμενα πρέπει να έχουν θετικό μήνυμα και ηθικά διδάγματα (δεν συμβαίνει πάντα).
- Όσο πιο μικρή η ηλικία του παιδιού, τόσο πιο μεγάλα γράμματα να προτιμάτε.
- Δείτε πόσο πολύ ενθουσιάζεται από τα κείμενα και κατά πόσο προσπαθεί και το ίδιο να τα διαβάσει (αν είναι στην κατάλληλη ηλικία, βέβαια).
Κριτήρια αξιολόγησης των εικόνων των παραμυθιών:
- Οι εικόνες καλό είναι να έχουν ζωντανά και έντονα χρώματα, ώστε να ερεθίζουν τη φαντασία του παιδιού.
- Ένα ακόμα ενδιαφέρον tip είναι να ελέγχετε αν οι εικόνες αντιπροσωπεύουν την ιστορία του παραμυθιού. Εν ολίγοις, αν θα μπορούσαν να “ταιριάζουν” και σε άλλο παραμύθι, ίσως θα μπορούσε να γίνει καλύτερη δουλειά από τον εικονογράφο.
- Όσον αφορά στο στυλ της εικονογράφισης (πιο σουρεάλ ή πιο ρεαλιστικό), αυτό εξαρτάται πολύ από τι θα ξεχωρίσει το μικρό σας: κάποια λατρεύουν τις φανταστικές εικονογραφήσεις που συναντάμε στον Τριβιζά, άλλα παιδάκια δεν ελκύονται από αυτό και θέλουν κάτι πιο κοντά στην πραγματικότητα, με φαντασία κυρίως στην πλοκή.
- Μην ξεχνάτε να ρωτάτε το μικρό σας τι του αρέσει στα κείμενα ή/και τις εικόνες του παραμυθιού.
Παραμυθο-συμβουλή 7: Ζητήστε συστάσεις από φίλους, συγγενείς ή κοινότητες γονέων
Οι φίλοι και οι συγγενείς σας μπορεί να έχουν παιδιά της ίδιας ηλικίας με το δικό σας, οπότε εκμεταλλευτείτε το! Μπορούν να σας δώσουν συστάσεις για παραμύθια που έχουν αρέσει στα δικά τους παιδιά.
Πιο συγκεκριμένα:
- Ρωτήστε φίλους & συγγενείς σας ποια παραμύθια έχουν αρέσει πολύ στα δικά τους παιδιά.
- Ανταλλάξτε βιβλιο-προτάσεις.
- Επισκεφτείτε δημοφιλή groups για γονείς στα social media, πάντα “παίζουν” ενδιαφέρουσες προτάσεις!
- Τέλος, μην φοβηθείτε να ζητήσετε συστάσεις για παραμύθια που είναι διαφορετικά από αυτά που θα επιλέγατε μόνοι σας.
Παραμυθο-συμβουλή 8: Επισκεφθείτε ένα βιβλιοπωλείο ή μια βιβλιοθήκη
Η επίσκεψη σε ένα βιβλιοπωλείο ή μια βιβλιοθήκη είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βρείτε νέα παραμύθια που είναι κατάλληλα για το παιδί σας.
Σε ένα βιβλιοπωλείο, μπορείτε να δείτε τα παραμύθια από κοντά και να τα εξερευνήσετε. Επίσης, αν και ίσως ακούγεται λίγο πιο παλιομοδίτικο, αν έχετε κοντά σας κάποια δημοτική ή εθνική βιβλιοθήκη, μπορείτε επίσης να μιλήσετε με έναν βιβλιοθηκάριο για να λάβετε συστάσεις.
Μερικές ιδέες και tips για την επίσκεψη σε βιβλιοπωλείο ή βιβλιοθήκη:
- Πάρτε το παιδί σας μαζί σας για να μπορεί να επιλέξει τα παραμύθια που του αρέσουν.
- Δώστε στο παιδί σας αρκετό χρόνο για να εξερευνήσει τα παραμύθια και παρατηρήστε τι είδους παραμύθια κεντρίζουν το ενδιαφέρον του.
- Αν εμπιστεύεστε τον βιβλιοπώλη, ρωτήστε τον για προτάσεις ή για τα ευπώλητα ή βραβευμένα παραμύθια.
- Μην ξεχάσετε να ξεφυλλίσετε με το μικρό σας τα κλασικά παραμύθια που έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές!
Παραμυθο-συμβουλή 9. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην εμπειρία της ανάγνωσης
Η ανάγνωση παραμυθιών δεν είναι μόνο μια ευκαιρία για να διδαχτούν τα παιδιά νέα πράγματα. Είναι επίσης μια ευκαιρία να χαλαρώσουν, να ταξιδέψουν σε κόσμους μαγικούς και να συνδεθούν με τους γονείς. Δημιουργήστε ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο για ανάγνωση, χαμηλώστε ίσως λίγο τα φώτα και χρησιμοποιήστε διαφορετικές φωνές για τους χαρακτήρες. Μπορείτε επίσης να παίξετε το ρόλο των ηρώων, να τραγουδήσετε μαζί στα τραγούδια ή να χρησιμοποιήσετε τεχνάσματα ή ακόμα και ρούχα, ώστε να ζωντανέψετε την ιστορία.
Είναι σημαντικό, επομένως, να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στην εμπειρία της ανάγνωσης, κοινώς: “Φτιάξτε παραμυθένια ατμόσφαιρα!” και να είστε σίγουροι ότι θα δημιουργήσετε υπέροχες αναμνήσεις σε εσάς και το μικρό σας!
Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στην εμπειρία της ανάγνωσης:
- Διαλέξτε ένα μέρος όπου θα είστε ήρεμοι και χαλαροί.
- Φροντίστε να έχετε αρκετό φως για να διαβάζετε.
- Καθίστε σε μια άνετη θέση, το χρειάζεστε αφού λογικά είστε και εσείς κουρασμένοι από την καθημερινότητα.
- Απομακρύνετε τα κινητά σας τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.
- Κάνετε παύσεις κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης για να συζητήσετε την ιστορία με το παιδί σας.
- Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας για να ζωντανέψετε την ιστορία.
- Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει ερωτήσεις και να συμμετέχει στην ιστορία.
Επιπλέον συμβουλές για να κάνετε την εμπειρία της ανάγνωσης ακόμα πιο ευχάριστη, εποικοδομητική και ευφάνταστη:
- Χρησιμοποιήστε διαφορετικές φωνές για τους διαφορετικούς χαρακτήρες της ιστορίας.
- Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να συμμετέχει στην ιστορία, όπως να επιλέξει τι θα κάνει ο ήρωας ή να τελειώσει την ιστορία.
- Συζητήστε την ιστορία με το παιδί σας μετά την ανάγνωση.
- Ζητήστε από το παιδί σας να ζωγραφίσει ή να γράψει για την ιστορία.
Σημαντική σημείωση: Τις καθημερινές ίσως δεν είστε σε θέση πάντα να δίνετε το 100%. Μην σας αγνώνει, η πίεση για τον γονέα είναι τεράστια και είναι λογικό. Εκμεταλλευτείτε τα σαββατοκύριακα! ;)
Παραμυθο-συμβουλή 10. Ενθαρρύνετε το παιδί να συμμετάσχει στην ιστορία
Η συμμετοχή του παιδιού στην ιστορία μπορεί να κάνει την εμπειρία της ανάγνωσης ακόμα πιο ευχάριστη και εκπαιδευτική για τα μικρά σας!
Ορίστε μερικές συμβουλές για να ενθαρρύνετε το παιδί να συμμετάσχει στην ιστορία του παραμυθιού:
- Κάντε ερωτήσεις στο παιδί σας για την ιστορία.
- Ζητήστε από το παιδί σας να περιγράψει τι βλέπει ή τι ακούει.
- Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να συμμετέχει στην ιστορία, όπως να επιλέξει τι θα κάνει ο ήρωας ή να τελειώσει την ιστορία.
- Χρησιμοποιήστε διαφορετικές φωνές για τους διαφορετικούς χαρακτήρες της ιστορίας.
Εδώ είναι μερικές συγκεκριμένες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε το παιδί να συμμετάσχει στην ιστορία:
- Ζητήστε από το παιδί σας να παίξει τον ρόλο ενός χαρακτήρα της ιστορίας.
- Ζητήστε από το παιδί σας να ζωγραφίσει ή να γράψει για την ιστορία.
- Ζητήστε από το παιδί σας να βρει αντικείμενα στο σπίτι που σχετίζονται με την ιστορία.
Η συμμετοχή του παιδιού στην ιστορία μπορεί να το βοηθήσει σημαντικά να:
- Κατανοήσει καλύτερα την ιστορία.
- Αναπτύσσει τη φαντασία του.
- Μαθαίνει να εκφράζεται.
- Διασκεδάζει (και εσείς μαζί!).
Στο χέρι σας είναι, λοιπόν, να κάνετε αυτή την εμπειρία ακόμα πιο ξεχωριστή και δημιουργική!
BONUS: Ρίξτε μία ματία στην κατηγορία “Τα καλύτερα παιδικά παραμύθια”
Η συγεκεκριμένη κατηγορία του eshop μας συγκεντρώνει βραβευμένα παιδικά παραμύθια ώστε να κάνει τη διαδικασία επιλογής ενός παραμυθιού πολύ-πολύ πιο εύκολη!
Δείτε εδώ τα καλύτερα παιδικά παραμύθια!
Επιλογή του σωστού παραμυθιού: Γονεϊκή Πρόκληση ή Αγγαρεία τελικά;
Οι… παραμυθο-συμβουλές που αναφέρθηκαν σε αυτό το άρθρο ελπίζουμε να μπορέσουν τελικά να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τα κατάλληλα παραμύθια για τα μπομπιράκια σας. Ακολουθώντας τις, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα παραμύθια που διαβάζετε στο παιδί σας θα είναι ευχάριστα, εκπαιδευτικά και κατάλληλα για την ηλικία και τα ενδιαφέροντά του, ενώ παράλληλα να σας βοηθήσετε να σχηματίσει αναμνήσεις που θα θυμάται για όλη του τη ζωή!
Και μην ξεχνάτε κάτι βασικό: Το καλύτερο παραμύθι για ένα παιδί μπορεί να μην είναι το καλύτερο για ένα άλλο παιδί. Παραμύθι με παραμύθι για γίνεστε και εσείς όλο και καλύτεροι, χτίζοντας εμπειρία στο… αντικείμενο.
Από όλους εμάς στο Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο, λοιπόν, καλή μελέτη αγαπητοί γονείς-παραμυθάδες!
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.